2012. február 6., hétfő

Lucy Maud Montgomery: Anne otthonra talál

Először is mielőtt bárki valami kivetnivaló félét találna a dologba, ez lesz az első olyan posztom, ami a könyvekhez kapcsolódó értékelésről fog szólni. Szóval a hibákat tessék kérem szépen elnézni :) 


Meg kell hagyni, hogy már gyerekkoromban is elvarázsolt és szinte beszippantott a könyv cselekménye. Hiszen ha valaki egyszer a kezébe veszi ezt a vörös, cserfesszájú, egyszerűen nem megszerethető lány történetét, biztosan állíthatom, hogy mindenkit elvarázsol első pillanatra. Apró - cseprő botlásai, folyton bajba jutás teszi talán ilyenné számunkra.
Egyszerűen megmondva mintha egy mesét venne kezébe az ember, pedig közben egy tényleg cselekményekkel átszőtt könyvről van szó. Szinte úgy kebelez be, hogy észre se lehet venni. 


Nagyon tetszik, ahogy az írónő elénk tárja a kanadai vidéki élet viszontagságait, megszokott magatartási formáit, viselkedési normáit. Ezt próbálja meg érkezésével valamelyest felborítani Anne, akinek szinte az árvaházból való kikerülés után ez egy mennyország. Persze azt vallom, hogy talán minden okkal történik, és ahogy a történet elején is kiderül a hiba rögvest, valami mégis arra készteti az idős testvérpárt, hogy maguknál tartsák és felneveljék ezt a bájos tüneményt.
Egyszerűen olvasás közben néha hitetlenkedve ráztam a fejem, hogy mennyi különböző mondat és mégis mindegyikbe máshogy van megjelenítve a fák szépsége, a domboldalon megcsillanó napfény leírása és így tovább.


Szerintem egyáltalán nem is véletlen, hogy egy népszerű talán mondjuk ki ifjúsági regényről van szó, hiszen akinek eddig hiányzó darabjai voltak (köztük jómagamnak is) az a Könymolyképző újrakiadásának köszönhetően könnyűszerrel beszerezheti azokat. Én mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy vegye egyszer a kezébe ezt a drága darabot, biztos, hogy megbánni nem fogja ;)


Értékelés: 5/5
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Megjelenés éve: 1994
Sorozat: 1. kötet 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése